İki Dilli (Bilingual) Çocuk Yetiştirmek

İki Dilli (Bilingual) Çocuk Yetiştirmek

İKİ DİLLİ (BILINGUAL) ÇOCUK YETİŞTİRMEK

İki dilli çocuk yetiştirme annelerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Eğer siz de bebeğinizi ya da çocuğunuzu iki dilli yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız sizi böyle alalımJ

Konu çocuklarımızı yeni bir dille tanıştırmak olunca ilk akla gelen dil, çağımızın araştırma ve bilim dili olan İngilizce oluyor.  İngilizce öğrenmelerini en iyi şekilde destekleyebilmek için neler yapabilirsiniz? İşte huzurlarınızda 6 altın ipucu. Umarım kafasında soru işareti olan annelere bir ilham olur, cesaret verir.

Ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi. Aslında araştırmalar gösteriyor ki ikinci bir dile ne kadar erken başlanırsa o dil o kadar kalıcı oluyor. Çünkü aslında bebekler tüm dünya dillerinin tüm seslerini çıkarabilecek şekilde doğuyorlar. Hatta bebeklerin anne karnındayken bile etraflarındaki dillerin tonlamalarını duydukları kanıtlanmıştır. Onlara hamileyken okuduğunuz kitapları ve söylediğiniz ninnileri, doğduktan sonra diğer hikayelere göre daha çok severler değil mi? Çünkü o hikayeler ve o ezgiler onlara son derece tanıdık gelir. Sesli, hareketli kitaplar, duyularına yönelik dokun hisset kitapları sayesinde ikinci bir dille tanışma seansı eğlenceli başlamış olur.

DK - Baby Touch and Feel Bathtime

Usborne - Baby's Very First Touch and Feely Animals Play Book

Nosy Crow - Felt Flaps: Where's Mrs. Bear

Çocuklar eğlenerek öğrenir. Maria Montessori’nin söylediği gibi ‘Oyun çocuğun işidir.’  Dil öğrenmeyi onlar için ne kadar eğlenceli hale getirirseniz, öğrendikleri o kadar kalıcı olur. Bunu yapmak için yaş grubuna göre çeşitli aktivite kitaplarından destek alabilirsiniz. Çıkartma kitapları da çok eğlencelidir ve bu sayede çocuklar kelimeleri hızlı öğrenir. Rol yapma oyunları ve yapbozlar size üzerinde konuşabileceğiniz materyal sağlar.  Çocuğunuzun ilgi alanına göre aktiviteler ya da oyunlar seçerseniz dil öğrenmeyi çok daha sevecektir.

Usborne - First Thousand Words In English

Usborne - Lift The Flap Questions & Answers World

Peppa Pig - Super Stickers Activity Book

Priddy Books - Let's Pretend Doctor's Bag

Kazandırmak istediğiniz dilde bolca kitap okuyun. Bunu bir alışkanlık haline getirin, kitaplardaki illüstrasyonlar hakkında konuşun mümkünse eğlenceli canlandırmalar yapın ve siz de gerçekten eğlenin. Böylece çocuğunuzun anlamadığı kelimeleri ona beden dilinizle daha kalıcı şekilde anlatmış olursunuz. Ayrıca hareketli kitaplar onun ilgisini uzun süre canlı tutmanıza yardımcı olacaktır.

Campbell- Busy Railway

Nosy Crow- Hello House

Nosy Crow- Bizzy Bear Ambulance Rescue

Tutarlı Olun. İki dilli çocuk yetiştirmede en çok tercih edilen yöntem OPOL (one person one language) olarak karşımıza çıkıyor. Yani bir kişinin-bu anne ya da baba olabilir- sadece kazandırılmak istenen dilde konuşması, diğer eşin ya da çocukla ilgilenen diğer kişinin sadece anadilde konuşması gerekiyor. İki dillilik uzun bir süreç olduğu için bu yöntem çok gözünüzü korkutmasın, ilk başta çocuğun kafasının karışmaması için tutarlı olmak önemli ama sonrasında zaten çocuk kiminle hangi dili konuşacağını öğrenmiş oluyor.

İkinci dil odaklı ekran zamanı yaratın. Çocuklarda ekran zamanı tartışmalı bir konu ancak dil öğrenirken teknolojiden de faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. İnternette temiz içerikli, kaliteli videolar da mevcut. Okuduğunuz kitapların animasyon çizgi filmlerini araştırabilirsiniz ve beraber izleyebilirsiniz. Çocuğunuz tabletle vakit geçirecekse Khan Academy Kids kaliteli içeriği ile ön plana çıkıyor. Burada da konulara göre birçok oyun ve hikaye mevcut. Üstelik eğitim eşitliğini savunan bir platform olduğu için tamamen ücretsiz. Bir göz atmanızı öneririm.

Rahat olun, korkmayın. Bir annenin çocuğu ile kendisini rahat hissettiği dilde iletişim kurmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ikinci dili onlarla olabildiğince doğal ve rahat bir şekilde konuşun ve lütfen hata yapmaktan korkmayın. Bunu kendi dil gelişiminiz için bir fırsat olarak görüp çocuğunuzla beraber dilinizi geliştirebilirsiniz, göreceksiniz onunla pratik yaptıkça sizin de dil kullanımınız iyileşecektir. Hatta belki kurslar ile kendinizi destekleyebilirsiniz.

Son olarak aynı mükemmelliği lütfen çocuktan da beklemeyin çünkü dil işi biraz da yatkınlık gerektiriyor. Ve tabi ki her çocuk da aynı değil. Belki bütün bu çabanıza rağmen istediğiniz düzeyde İngilizce konuşamayacak ama inanın sizin ona erken yaşta başka bir dilin varlığını hissettirmeniz onun ileriki yaşamında çok yönlü düşünebilmesi ve aynı anda farklı işleri yapabilmesi gibi birçok bilişsel fayda sağlayacaktır.

Blog Yazıları kategorisindeki tüm makaleleri görün